Hoe draag jij jouw (mantel-)zorgen?

Ik ben mantelzorger voor een zuster van me. Ze is ongeneeslijk ziek en heeft de wens om te sterven in een specifieke periode. Anderhalf jaar geleden vroeg ze me of ik contactpersoon wil zijn in dit proces. Daar hoefde ik niet over te denken, natuurlijk doe ik dit. Het betreft een – in alle opzichten – kwetsbare vrouw van zeventig. Ze is beperkt in haar communicatie en niet standvastig in het verwoorden van haar wensen. Dit betekent dat ze makkelijk instemt met haar gesprekspartner en af en toe tegenstrijdige uitspraken doet. En omdat ze ook beperkt is in haar – empathische – gevoelens, roept dit bij anderen nogal es verwarring en emoties op. En vooral dit laatste, emoties, ook bij mij.

Mensen die mij nabij zijn, weten van dit proces en mijn rol hierin. Ze zijn betrokken en vragen me bij tijd en wijle hoe het met mij gaat. Sommigen zijn ook nieuwsgierig naar mijn beleving in dit proces, wat afscheid nemen mij doet als broer, als mens. Ik voel me gezegend met deze lieve, attente mensen om me heen. En ik weet dit ook te organiseren en koesteren. Zo zijn bijvoorbeeld ook een paar mensen met wie ik nauw samenwerk hiervan op de hoogte. Zij weten dat wanneer ik een ochtend heb zitten bellen met zorgmedewerkers of meerdere familieleden, dat mijn energie ’s middags al vroeg op kan zijn. Dan wil en zal ik de vrijheid pakken om mijn agenda voor die dag leeg te maken. Dan heb ik het nodig om thuis tot rust te komen, zelf weer op te laden. Zodat ik de volgende dag weer present kan zijn.

Mantelzorgtaken, wie heeft ze tegenwoordig niet? Wat kom jij tegen, hoe draag jij jouw (mantel-)zorgen?

Een belangrijke sleutel voor mij is het continu bewust blijven van mijn fysiek en energieniveau. Dus een afstemming op mijn lijf en verbinding met mezelf. Dit vraagt om bewust regelmatig oefenen. Ik ken meerdere mensen die hierin wel es over de schreef (zijn ge-)gaan en in een burn-out terecht zijn gekomen. Dan is preventie een verstandiger optie.

Met Peter verzorg ik maandelijks Een Verbinding Middag. Een laagdrempelige bijeenkomst om te delen wat je bezighoudt, en te oefenen om aanwezig te zijn. Een middag met zorg voor eigen lijf, welzijn en (draag-)kracht. Je bent welkom in Heemstede.

Deel dit bericht .....
Scroll naar boven