Indische stamtafels
(bijeenkomst, 7 uur)
Algemene info
Een stamtafel is een tafel in een café, waaromheen zich regelmatig stamgasten verzamelen. In Duitsland was het lidmaatschap van zo’n Stammtich tot halverwege vorige eeuw gebonden aan een hogere sociale status. Nu mag iedereen aanschuiven, de verbinding ontstaat door een gedeelde achtergrond of interesse en vertrouwd raken met elkaar.
Een Indische stamtafel is een informele samenkomst van mensen, die ervaringen en verhalen willen delen rondom ‘Indisch zijn’. Mannen en vrouwen van alle Indische generaties zijn welkom. Er is volop ruimte om je eigen vragen of thema’s in te brengen. Iedere bijeenkomst staat op zichzelf, je kunt je per keer aanmelden en deelnemen.
De middag wordt gehost door Rick Shamier (1963). Hij is een ervaren Indisch coach en trainer, die zorgt voor een laagdrempelige, ontspannen setting. En hij nodigt met liefde uit tot verdieping. Want behalve onszelf herkennen in het verhaal van een ander, kunnen we ook een stap zetten richting erkenning. Erkennen doe je door de aandacht opnieuw weer naar jezelf te brengen. Open en eerlijk te zijn dat je ook kwetsbaar was en bent, gewoon mens bent. En te durven kijken naar de kracht en kwaliteiten die er onder verscholen liggen. Dan hebben we het over processen van acceptatie en vergeving. We ontdekken dat behalve (h)erkenning van schaduwkanten er ook lichtheid is en er flink gelachen kan worden.
Na een middag voeding voor de mind en soul, sluiten we af met een avondje heerlijke voeding voor onze body’s. Een gezamenlijke Indische rijsttafel in restaurant Sari in Heemstede is hiervoor de uitgekozen plek. Deze maaltijd is bij de prijs inbegrepen.
13.00 uur: welkom
13.15 uur: kennismaking, inventarisatie vragen en thema’s
14.45 uur: pauze
15.00 uur: verdieping en uitwisseling
17.00 uur: reflectie op nieuwe inzichten
17.30 uur: vertrek naar restaurant
18.00 uur: aan tafel
20.00 uur: afronding
Iets voor jou?
Bij sommige mensen met Indische roots is in één oogopslag te zien waar hun (voor-)ouders vandaan zijn gekomen, bij anderen is dit niet zichtbaar aan de buitenkant. En dan zijn er velen bij wie verwarring heerst over de vraag ‘wat is Indisch nu precies?’ of zich niet 'Indisch voelen'. Kortom, achter het begrip ‘Indische roots’ schuilt een enorme diversiteit aan mensen en gevoelens.
Sinds ik me meer op hen ben gaan richten, heb ik gesproken met Indische mannen en vrouwen van allerlei leeftijden. Deels kon ik hun vragen beantwoorden door wat meer te vertellen over de geschiedenis. En uit te leggen wat maakte dat onze ouderen hierheen zijn gekomen. Ik schets daarbij de verschillen tussen 'hoe het beschreven is' en hoe mensen die ik ken het beleefd hebben. Ook heb ik veel kunnen verhelderen door eigen ervaringen te delen als zoon van een KNIL-militair, en beide ouders getraumatiseerd door gevangenschap in Jappenkampen. Een ervaringsdeskundige uit de 2e generatie, die veel heeft gelezen, gevoeld, doorgewerkt en geheeld.
Deelnemen aan een Indische stamtafel brengt je herkenning in de verhalen van andere Indische mensen. Tegelijkertijd zijn er altijd aspecten die voor iedereen in zijn/ haar gezinssituatie uniek waren en zijn. Maar meer kennis van de context waarin de geschiedenis zich heeft afgespeeld kan begrip, inzicht en rust geven. En wie zijn geschiedenis kent, hoeft deze zelf niet te herhalen. De wortels van ons Indische verleden hebben hun sporen achtergelaten in jou, maar hoeven je heden en toekomst niet te bepalen. Door inzicht in die patronen, kunnen we ze loslaten en nieuwe, krachtiger wegen inslaan. Voor onszelf, en de generaties na ons.
Praktische informatie
Data:
Deze training wordt op onderstaande data aangeboden. Bij aanmelden moet je een van deze beschikbare startdata invullen.
minimaal 3, maximaal 7
€90
Locatie:
Over de trainer
De middag wordt gehost door Rick Shamier (1963). Hij is Indisch coach en trainer, die met liefde zorgt voor kaders, verdieping en (h)erkenning. Hij is ervaren in het aanwezig zijn bij (groepen) mensen die zich professioneel en/of persoonlijk willen ontwikkelen.