Zal ik de boodschappen voor je dragen, Mam?

Momenteel ben ik in contact met vier Indische mannen en vrouwen, 3e generatie. Mensen wiens leven op dit moment behoorlijk in beslag wordt genomen met de zorg die zij dragen voor hun ouders. Het bepaalt hun agenda, kost ze veel energie en roept een mengeling aan twijfels en tegenstrijdige emoties op. Maar behalve dat, hebben ze ook last van terugkerende migraine, verslavingsgedrag en burn-out verschijnselen. Bovenal ben ik er om te luisteren naar hun verhalen.

‘Mijn vader is zo wantrouwend en eigenzinnig, met iedereen die hem komt helpen maakt hij ruzie. Verschillende thuiszorgmedewerkers willen niet meer bij hem thuiskomen.’

‘Met de begeleidster van mijn moeder heb ik goed contact, ze begrijpt hoe zwaar het voor me is om haar steeds weer op te zoeken.’

‘Mijn ooms en tantes hebben overal een mening over en vinden dat ik lui ben. Ze snappen niet dat ik niet voor niets nu thuis zit in de ziektewet en binnenkort dreig mijn baan kwijt te raken.’

Ik herinner me dat ik als jongetje meeging met mijn moeder boodschappen halen op de markt. Op zaterdag werden ‘de zware boodschappen’ gehaald. ‘Zal ik het voor je dragen, Mam?’ Ik was trots wanneer ik haar boodschappentas mocht dragen. Voelde me erkend in de verantwoordelijkheid die ik daardoor kreeg.

Maar wanneer is de vraag ‘zal ik het voor je dragen?’ overgegaan in een onuitgesproken verwachting. Of de stilzwijgende verplichting. Dat ik me verplicht voelde haar zware last over te nemen. En dat ik ervan overtuigd raakte dat het bij mij hoorde, als goede zoon. En ik er geen keuze en vrijheid meer in ervoer. Laat staan trots. En dat de zware boodschappen niet meer de vorm van een tastbare boodschappentas had, maar dat het diepe zielenpijn bleek te zijn.

Hoe ver ga jij in het dragen voor je ouders? Waar leg jij de grens tussen loyaal zijn en overnemen, en zelfbehoud en nee zeggen? Of kan dat niet, mag dat niet? Van wie niet eigenlijk?

Heb jij Indische roots en herken je dit? Ben je nieuwsgierig hoe anderen hier hun keuzes in maken? En wil je ontdekken wat voor jouzelf de meest duurzame strategie is?

Deel dit bericht .....
Scroll naar boven