Zorgen voor de mantelzorger

‘Ze woont vlakbij. Ik ga daar iedere dag wel even langs. Ik heb thuiszorg voor haar geregeld, maar die komen maar drie keer per dag. Die komen doen wat ze moeten doen, hebben geen tijd voor een praatje, zijn zo weer weg. En dat snap ik ook heel goed. Maar tijd voor een vriendelijk woord is er amper. Soms komen ze binnen met een toon….. En nou snap ik ze ook wel, mijn moeder is geen makkelijke…‘

Aan het woord is Anja, een nuchtere, vitale vijftiger. Kinderen het huis uit, een baan in de zorg en daarnaast een moeder die sinds drie jaar aan huis gekluisterd is. Tijdens het open podium van deze trainingsdag heeft zij de ruimte gepakt om te vertellen wat haar bezighoudt. Ze deelt wat aan haar vreet en waardoor ze vaak zichzelf vergeet.

‘Mijn broer en zuster zijn al afgehaakt. Mijn zuster woont veel te ver weg. Mijn broer verwijt me dingen, waarvan ik echt niet weet waar ie het over heeft. Denk dan dat ie zijn onmacht en onvermogen op mij projecteert, echt onredelijk. Maar goed, het blijft wel mijn moeder. En ondanks dat ik in haar ogen nooit iets goed doe, ze is er nog. Nu kan ik nog voor haar zorgen, dus ik schipper maar een beetje.’

Ik kom ze geregeld tegen in mijn praktijk en trainingen: mantelzorgers. Bij uitstek de mensen bij wie het evenwicht tussen ‘geven en nemen’ op een gespannen voet balanceert. Continu is daar de glijdende schaal van de zorgbehoefte van de ander voorrang te geven boven de tijd en ruimte voor jezelf. Steeds voor een ander klaarstaan, energiek in de weer, van meet af aan verdienen ze respect.

Ik neem ze vooral mee in ontspanningsoefeningen. Behalve doen, praten we over hoe ontspanning werkt. En ik reik simpele oefeningen aan, die je overal kunt doen en niet veel tijd kosten. En, ik laat ze vooral vertellen. Alles wat ze kwijt willen, onvoorwaardelijk mag het hart gelucht worden. Want dat is heel vaak waar het onze mantelzorgers aan ontbreekt, een onvoorwaardelijk luisterend oor. En en passant breng ik ze op het spoor van hun missie, hun kwaliteit. De bron van waaruit ze in beweging zijn gekomen. En laden ze weer op.

Wil jij je bekwamen in hoe je kunt luisteren zodat een ander zich gezien en gehoord voelt? En wil je zelf ook ervaren hoe het is om onvoorwaardelijk gehoord te zijn? Ontdekken hoe opladen werkt? Meld je aan voor de 3-daagse training De Oplader.

Deel dit bericht .....
Scroll naar boven