Over vitaliteit, leeglopen en opladen

Afgelopen week had ik een inspirerend gesprek met Mandy, een potentiële coachee. Ik wil graag met jullie de highlights uit dat gesprek delen.

Mandy: “Als het gaat over het onderwerp vitaliteit… ik ben daar voor mezelf best wel benieuwd naar. Ik heb op jouw website https://contacttrainingen.nl/ het een en ander gelezen. Wat ik las sprak mij erg aan, met name jouw achtergrond met NLP, Neuro Linguïstisch Programmeren en Systemisch Werk. Vitaliteit is voor mij een actueel thema waar ik mee aan de slag wil. En ja, jouw training De Oplader lijkt mij interessant, maar kan je mij daar iets meer over vertellen zodat ik daar ook een keuze in kan maken?”

Ik antwoordde: “Nou, weet je Mandy…. over vitaliteit, hoe ik dat doe in mijn training? Het is iets bijzonders en uniek bij mij. Ik ga samen met jou verschillende aspecten bekijken van wat vitaliteit betekent, voor je lijf en voor je denken, je mindset, maar ook het waartoe. Waarom zou je überhaupt stilstaan bij jouw vitaliteit? In mijn trainingen begin ik altijd met het lichaam. De aandacht brengen naar jouw lichaam, want vitaal zijn is vitaal voelen in je body. Daar is het eerste deel van de training op gericht. Ben je vertrouwd met de signalen van je lichaam? Weet jij wanneer je leegloopt qua energie? Dat kan zich voordoen bij bepaalde mensen, in bepaalde situaties, maar ook door je houding en gedrag. Weet je ook op welke manier je fysiek oplaadt? Dit is een belangrijk onderwerp dat in de training aan de orde komt. Je gaat jezelf daarin ontdekken, hoe het bij jou werkt. En daar waar de knelpunten zitten, krijg je van mij tips en oefeningen om daarmee aan de slag te gaan. Zodat je meer grip krijgt op je eigen vitaliteit en je energiebalans. Nou Mandy… doe je mee?”

Mandy glimlachte en vroeg door: “Heb ik het goed begrepen dat het dus niet alleen maar aan een theoretisch verhaal is, maar dat je ook echt praktijkgericht aan de slag gaat?”

“Ja, dat zeker! Je hebt niets aan alleen theorie en als je het niet herkent en kan integreren in je lichaam. Je leert er niets van als je het niet ervaart.” Toen stelde Mandy me een directe vraag: “En wat betekent vitaliteit voor jou, Rick?”

Ik zei: “Dat ik mij lekker voel in mijn lijf. Dat op nummer één. Dat ik rust neem als mijn lijf zegt ‘nu is het even genoeg’. Of dat ik gesprekken afrond als ik merk dat ik daarop leegloop. Er is altijd een reden of drijfveer. Onderken ik mijn redenen en drijfveren? Want dat is uiteindelijk waardoor ik mezelf gelukkig voel en in connectie met mezelf en mijn omgeving kan focussen op wat mij happy maakt. En dus wat mij energie oplevert.”

Mandy: “Wat is het verschil tussen mensen die geen vitaal leven hebben en mensen die wel een vitaal leven hebben? Welke signalen herken jij?”

“Als je bedoelt ‘met welke fysieke klachten kampen mensen die geen vitaal leven hebben?’, dan heb je het over structurele vermoeidheid, geen zin hebben om…. Of veel piekeren en ergens tegenop zien. Dus over stress en burn-out verschijnselen. Dat zijn signalen die aangeven dat er werk aan de winkel is. Door mijn training krijg je bewustwording en een keuze om het heft in eigen hand te nemen. Zorgen voor jezelf, je lichaam, je hele systeem en omgeving. Het gaat over bewaken van je grenzen.”

Ze vroeg me: “Wat zijn de resultaten van bij jou de training De Oplader volgen?”

“Mensen zijn geïnspireerd. Ja, dat is het eerste wat mij te binnen schiet. Dat is een vrij algemeen antwoord, maar mensen snappen veel meer van zichzelf. En door meer inzicht in zichzelf en hun systeem, reflecteren ze effectiever, piekeren ze minder. Maken meer bewust de keuze voor de dingen die ze leuk vinden. En zijn veel milder naar zichzelf. Omdat een aantal dingen waarvan je denkt van daar schiet ik de fout in, dat is een persoonlijk falen… dat is helemaal geen falen, het zit hem vaak meer in verkeerde kennis over hoe je systeem werkt. Op dag twee van De Oplader gaan we daar uitvoerig op in. Kennis over hoe je mind en je mindset werkt. Wat hoort bij jou qua karakter of wat is gewoon een eigenschap van ons menselijk wezen? Hier valt een hoop over te leren en tijdens de training zijn er veel aha-erlebnissen.”

Bedankt voor dit mooie gesprek Mandy!

Deel dit bericht .....
Scroll naar boven